Αν νιώθετε μοναξιά, στην πραγματικότητα είστε σε καλή παρέα: Σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχει δηλώσει ότι αισθάνεται πολύ ή αρκετά μόνος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Meta-Gallup.
Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 142 χώρες, διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ ή αρκετά μόνος, απαντώντας στην ερώτηση “Πόσο μόνος αισθάνεστε;”.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά μοναξιάς ήταν υψηλότερα στους νεαρούς ενήλικες, με το 27% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19 έως 29 ετών να δηλώνουν ότι αισθάνονται πολύ ή αρκετά μόνοι. Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στους μεγαλύτερους ενήλικες. Μόνο το 17% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά.
Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται καθόλου μοναξιά, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων ηλικίας κάτω των 45 ετών απάντησε ότι αισθάνεται τουλάχιστον λίγο μοναξιά, αν όχι πολύ ή αρκετά μοναξιά.
“Υπάρχουν πολλές έρευνες που επισημαίνουν τους κινδύνους της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων”, δήλωσε στο CNN η Ellyn Maese, ανώτερη σύμβουλος έρευνας της Gallup. Αυτή η έρευνα “είναι μια πραγματικά καλή υπενθύμιση ότι η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της γήρανσης – είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία”.
Ενώ υπήρχε μικρή ή καθόλου διαφορά στην αναφερόμενη μοναξιά μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε ορισμένες χώρες υπήρχαν σημαντικές διαφορές και προς τις δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο της χώρας, δήλωσε η Maese. Συνολικά, 79 από τις 142 χώρες είχαν υψηλότερο αυτοαναφερόμενο ποσοστό μοναξιάς στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Υπάρχει μια επιδημία μοναξιάς
Περίπου 1.000 άτομα ανά χώρα συμμετείχαν στην έρευνα από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, μέσω ενός μείγματος τηλεφωνικών κλήσεων και προσωπικών ερευνών. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 77% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έρευνα επεσήμανε επίσης μια έκθεση του Δεκεμβρίου 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μια συμβουλευτική του Μαΐου από τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ που φωτίζουν τους κινδύνους της μοναξιάς, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρη θνησιμότητα.
Ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Ami Rokach, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Ακαδημαϊκών Μελετών στο Or Yehuda του Ισραήλ, εξεπλάγη αρχικά από τον χαμηλό αριθμό των θετικών ερωτηθέντων. Όμως ο Rokach, ο οποίος έχει μελετήσει την εμπειρία της μοναξιάς, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη υψηλότερα παγκόσμια ποσοστά ανθρώπων που αισθάνονται μοναξιά απ’ ό,τι αναφέρθηκε – ιδίως νεαρών ενηλίκων. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα της Gallup.
Ο Rokach, ο οποίος διδάσκει επίσης στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο, δήλωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο ενηλικίωσης βιώνουν περισσότερη αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως “μια ταραχώδη ερωτική ζωή, αβεβαιότητα σχετικά με την επαγγελματική πορεία και στη διαδικασία αποχωρισμού από τους γονείς τους”. Επομένως, οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να βιώσουν μεγαλύτερη μοναξιά από ό,τι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν ήδη συσσωρεύσει “σοφία, φίλους, μια οικογένεια που μπορεί να είναι υποστηρικτική και μια κοινότητα που νοιάζεται γι’ αυτούς”, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.
Τι να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά
Ενώ το 49% του συνόλου των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καθόλου μοναξιά, πάνω από τους μισούς απάντησαν ότι αισθάνονται τουλάχιστον λίγο μοναχικά. Ο Maese δήλωσε ότι τα ευρήματα χρησίμευσαν επίσης ως ευκαιρία για να εξεταστούν οι κοινωνικές σχέσεις που οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν έντονη διάθεση να δημιουργήσουν μετά την πανδημία.
“Το να είσαι μόνος δεν σημαίνει απαραίτητα μοναξιά και πολλοί άνθρωποι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν”, δήλωσε ο Rokach, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος σε μια ακαδημαϊκή εργασία που θα πραγματεύεται τρόπους αντιμετώπισης της μοναξιάς.
Ενώ η μοναξιά μπορεί να είναι αναζωογονητική και ενεργητική, είπε ο Rokach, οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στη μοναξιά ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μην αισθάνονται πια μόνοι. “Το να κάνουμε φίλους, ο εθελοντισμός, η παρακολούθηση μαθημάτων όπου μπορεί να συναντήσουμε ανθρώπους και το να μάθουμε πώς να είμαστε με τον εαυτό μας και να το απολαμβάνουμε, θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο”, είπε.
“Τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται κοινωνικές συνδέσεις για να ευδοκιμήσουν, και το να είμαστε ενσωματωμένοι σε ισχυρά υποστηρικτικά δίκτυα μπορεί να προστατεύσει την ευημερία μας όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή”, δήλωσε η Δρ Ολίβια Ρέμες, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Η ίδια δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι νέοι ενήλικες για να συνδεθούν μεταξύ τους, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβές παρά καλό, δήλωσε ο Remes, αν οι χρήστες συμμετέχουν σε “παθητική κύλιση”. Περιέγραψε τη συμπεριφορά αυτή ως το να λαμβάνει κανείς μόνο τις ρόδινες αναρτήσεις των άλλων και να τις συγκρίνει με τη δική του πραγματικότητα. Η Remes πρότεινε αντί αυτού να συμμετέχει ενεργά, κοινοποιώντας μια ενημέρωση κατάστασης ή μια φωτογραφία, αλληλεπιδρώντας με τις αναρτήσεις φίλων ή στέλνοντας ένα ιδιωτικό μήνυμα σε έναν φίλο.
Στο πλαίσιο της καθημερινής σας ρουτίνας, ο Remes – ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Instant Mood Fix”, το οποίο περιλαμβάνει στρατηγικές για την καταπολέμηση της μοναξιάς – συνέστησε να μιλάτε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. “Το να κάνετε τα βήματα για να εξασκηθείτε στην κουβέντα με όσους συναντάτε καθώς περνάτε τη μέρα σας μπορεί να αποδώσει. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, να τονώσετε τη διάθεσή σας και ακόμη και να αποτρέψετε τη μοναξιά”, δήλωσε.
Η Gallup πρόκειται να δημοσιεύσει μια έκθεση που θα εστιάζει στην παγκόσμια κατάσταση των κοινωνικών συνδέσεων την 1η Νοεμβρίου. Η έρευνα θα περιλαμβάνει αυτά τα ευρήματα καθώς και άλλα λεπτομερή ευρήματα σε επίπεδο χώρας για την περαιτέρω διερεύνηση των ομοιοτήτων και των διαφορών των συναισθημάτων μοναξιάς σε όλο τον κόσμο.
Ο Maese ελπίζει ότι η έρευνα θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς η μοναξιά μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, ηλικία και φύλο, “και θα δώσει ώθηση για βαθύτερες καταδύσεις στο τι συμβαίνει με τη μοναξιά και την κοινωνική σύνδεση”.
Για όλους, υπάρχει μια “ευκαιρία να μειώσουν την καθημερινή μοναξιά στη ζωή τους και για άλλους ανθρώπους μέσω της κοινωνικής σύνδεσης”.