Το ρόβερ Perseverance της NASA αποκάλυψε αδιάσειστα στοιχεία ιστορικής ροής νερού στον Άρη, ενισχύοντας την πιθανότητα ότι ο κόκκινος πλανήτης φιλοξενούσε κάποτε ποτάμια και ωκεανούς. Παρόλο που η αναζήτηση πειστικών αποδείξεων για τη ζωή στον Άρη συνεχίζεται, οι επιστήμονες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την άποψη ότι ο Άρης ήταν ένας υδάτινος κόσμος, που ενδεχομένως να ευνοούσε τη ζωή πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο Άρης έχει κεντρίσει το ανθρώπινο ενδιαφέρον, καθώς έχει απεικονιστεί ως θεότητα, ως βασίλειο εξωγήινων, ακόμη και ως στόχος εισβολέων. Επιστημονικές έρευνες δεκαετιών έχουν δείξει την παρουσία νερού στον Άρη στο μακρινό του παρελθόν, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο παρελθόν. Αν και οι οριστικές αποδείξεις για τη ζωή στον Άρη παραμένουν ασύλληπτες, η ομοφωνία είναι ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας πλανήτης που χαρακτηριζόταν από τρεχούμενο νερό.
Το Perseverance, το ρόβερ της NASA που διεξάγει ζωτικές εξερευνήσεις στην επιφάνεια του Άρη, έκανε πρόσφατα μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το νερό. Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, η οποία ελήφθη από την κάμερα Mastcam-Z του Perseverance, αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον σύνολο από βράχους και βότσαλα διάσπαρτα στον κρατήρα Jezero του Άρη, και συγκεκριμένα στην περιοχή που είναι γνωστή ως “Castell Henllys”. Η NASA υποστηρίζει ότι αυτά τα πετρώματα και τα βότσαλα μεταφέρθηκαν από ισχυρά πλημμυρικά ύδατα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Η αποστολή Perseverance, με βασική εστίαση στην αστροβιολογία, έχει ως στόχο να παράσχει πειστικές αποδείξεις για εξωγήινη ζωή. Αν και αυτό μπορεί να μην αφορά απαραίτητα τους στερεότυπους εξωγήινους με τις κεραίες που παρουσιάζονται στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, η ανακάλυψη μικροοργανισμών ή απολιθωμάτων τους στον Άρη θα ήταν πρωτοποριακή.
Η αναζήτηση νερού σε μακρινούς πλανήτες έχει τις ρίζες της στην εξελικτική ιστορία της Γης. Η ζωή στη Γη προήλθε από το νερό, ξεκινώντας από μικροοργανισμούς και καταλήγοντας τελικά σε πολύπλοκους υδρόβιους οργανισμούς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των χερσαίων ζώων και φυτών ακολούθησε αυτή την υδρόβια φάση. Κατά συνέπεια, η παρουσία νερού σε έναν πλανήτη αυξάνει την πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή. Πέρα από τον Άρη, η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, ξεχωρίζει ως ένας άλλος πολλά υποσχόμενος υποψήφιος για την αναζήτηση ζωής, με τους επιστήμονες να εικάζουν για έναν τεράστιο υγρό ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του που θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή.
Προηγουμένως, αποδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στον Άρη είχαν βρεθεί μέσω ιχνών λιωμένης λάβας στην επιφάνειά του. Τώρα υπάρχουν εικασίες ότι ενεργά ηφαίστεια μπορεί να υπήρχαν κατά την εποχή που οι δεινόσαυροι ζούσαν στον Άρη.