17 Νοέμβρη: Ο 5χρονος που σκότωσαν στρατιώτες στο δρόμο

Πενηντάρης θα ήταν σήμερα ο Δημήτρης Θεοδωράς του Θεοφάνους, το 5χρονο αγοράκι που εκείνο το πρωινο του Σαββάτου είχε βγει για ψώνια με τη μαμά του και έσκυψε να μαζέψει ένα νεράντζι. Τότε το βρήκε μια σφαίρα στο μέτωπο.

Τρεις ριπές είχαν πέσει απο το πολυβόλο…

Ο πατέρας ήταν στο μπαλκόνι του σπιτιού με το μωρό, το μικρό παιδί της οικογένειας, στην αγκαλιά. Ακουσε τις ριπές και ανατρίχιασε. Ενας γείτονας ήρθε τρέχοντας προς τα εκεί κραυγάζοντας:

«Μπείτε μέσα, πυροβολουν, σκότωσαν το παιδί των απο πάνω»

Ο Θεοφάνης Θεοδωράς αμέσως κατάλαβε ότι εννοούσε το δικό του παιδί. Με το μωρό αγκαλιά πήγε κατ’ ευθείαν στο Παίδων, Εκεί είδε τη γυναίκα του και με μια ματιά κατάλαβε ότι το παιδί τους ήταν νεκρό.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, στη 01:00 το μεσημερι, τα τανκς ανηφόριζαν τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, παρότι στη γειτονιά επικρατούσε ησυχία -μα οι συνταγματάρχες φοβούνταν τυχόν συγκεντρώσεις και στην τότε υπό κατασκευή Πανεπιστημιούπολη. Εκτός απο τον άτυχο Δημητράκη, τραυματίσθηκαν απο σφαίρες στα πόδια και δυο αγοράκια που απλά βρίσκονταν στο μπαλκόνι τους….
«Απέδειξα στη δίκη που έγινε του ’75 για το Πολυτεχνείο, πως έφυγε ένα άρμα από το Πολυτεχνείο, πέρασε την Ομόνοια, το Σύνταγμα και το Χίλτον και έφτασε έξω από του Ζωγράφου καθώς φοβούνταν εξέγερση και εκεί. Τότε φτιαχνόταν η Πανεπιστημιούπολη. Στην οδό Παπάγου χτυπήθηκαν δύο παιδιά που ήταν στα μπαλκόνια τους, δέχθηκαν σφαίρες στα πόδια. Πάνω στο άρμα υπήρχε στρατιώτης με το όπλο στο χέρι που πυροβολούσε”, λέει ο πατέρας που δεν λησμονεί βέβαια το παιδί του.

” Στον Άγιο Θεράποντα είχαν στήσει πολυβόλο και έριξαν προς την πλατεία Γαρδένια μέρα μεσημέρι, Σάββατο, από εκεί που περνούσε η γυναίκα μου και το 5χρονο παιδί μου. Έκανα μήνυση από την επόμενη μέρα και δέκα χρόνια περνούσα από ανακρίσεις, καταθέσεις και δικαστήρια. Οι εφημερίδες έγραψαν πως το παιδί ήταν στο μπαλκόνι και ότι σκοτώθηκε πέφτοντας. Ήταν όμως στην πλατεία, 50 μέτρα από το σπίτι μας. Επικεφαλής της επιχείρισης ήταν ο ίλαρχος Σπυρίδωνας Σταθάκης. Ο μικρός Δημήτρης μου εξετάστηκε από ιατροδικαστή. Ένας εισαγγελέας πέρασε από εκεί και έφυγε. Ένας πολίτης βρήκε το θάρρος και πήγε το παιδί στον ιατροδικαστή και η τελική γνωμάτευση ήταν πως είχε σκοτωθεί από πυροβόλο όπλο».

«Η δίκη για το Πολυτεχνείο έγινε αλλά κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν γίνει καλύτερα. Οι πολιτικοί δεν έδωσαν το πραγματικό νόημα. Έκαναν ένα νόμο για τα θύματα και ήξερα πως θα φτάσουμε στη μέρα που θα μας λένε πως δεν υπήρχαν θύματα στο Πολυτεχνείο. Ποτέ δε με ενδιέφερε η αποζημίωση. Αισθάνομαι όμως πως δεν έχει δικαιωθεί ο πραγματικός αγώνας του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς όλους τους αγώνες τους καπηλεύτηκαν ή τους εξαγόρασαν».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.