Κάντε τον Firefox Quantum πιο γρήγορο

Από τον Firefox 57, ο περιηγητής του Mozilla έχει περάσει από ένα πλήρες φορτίο αλλαγών, αλλάζοντας τις λειτουργίες του κάτω και πάνω από τις κουκούλες για να φανεί ταχύτερα από ποτέ. Το Firefox Quantum, όπως είναι σήμερα γνωστό, έχει τελικά έναν πυροβολισμό στην προσπέραση του Chrome – σε ταχύτητα αν όχι δημοτικότητα.

Η μετάβαση στο Quantum σημαίνει επίσης ότι πολλά εμπιστοσύνη παλιά κόλπα για να επιταχύνει τα πράγματα δεν λειτουργούν πια (bye-bye pipelining). Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λίγες νέες συμβουλές για να τις αντικαταστήσετε και τις έχουμε για σας εδώ.

Το Firefox Quantum σχεδιάστηκε για να αυξάνει τις ταχύτητες περιήγησης, μετατρέποντας τον περιηγητή του Mozilla σε έναν πολυεπεξεργαστή, όπως το Chrome. Ενώ αυτό έχει λειτουργήσει για πολλούς ανθρώπους, ορισμένοι έχουν διαπιστώσει ότι ο Firefox ήταν πραγματικά πιο αργός από τη μεγάλη αναβάθμιση.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπολογιστής σας δεν χειρίζεται πολύ καλά τις απαιτήσεις των παραθύρων πολλαπλών διεργασιών, οπότε μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό.

Μεταβείτε στο “about: config” στον φυλλομετρητή Firefox και, στη συνέχεια, αναζητήστε την προτίμηση browser.tabs.remote.autostart, κάντε δεξί κλικ και μεταβείτε σε “False”.

γρήγορη-up-firefox-απενεργοποίηση-multi-process-παράθυρα

Από τότε που κυκλοφόρησε το νέο πρόγραμμα Firefox τον Νοέμβριο του 2017 , ο προεπιλεγμένος αριθμός διαδικασιών περιεχομένου που χρησιμοποιήθηκαν από τον Firefox αυξήθηκε σε τέσσερις, αλλά μπορείτε να αυξήσετε περαιτέρω αυτό μέχρι επτά σε πιο ισχυρά μηχανήματα. Εάν έχετε έναν παλαιότερο υπολογιστή από την άλλη πλευρά, μπορεί να θέλετε να μειώσετε αυτόν τον αριθμό αντ ‘αυτού. Για να γινει αυτο:

1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις του Firefox.

2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην επικεφαλίδα “Απόδοση”.

3. Αφαιρέστε το πλαίσιο “Χρήση συνιστώμενων ρυθμίσεων απόδοσης” και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να αυξήσετε το όριο επεξεργασίας περιεχομένου τόσο υψηλό όσο 7 ή χαμηλότερο από το 1.

ταχύτητα-up-firefox-αύξηση-περιεχόμενο-διαδικασία-όριο

Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συντριβές ή άλλη απείθαρχη συμπεριφορά ως αποτέλεσμα αυτού, ρυθμίστε τον αριθμό μέχρι να βρείτε ένα ευτυχισμένο μέσο ταχύτητας και σταθερότητας.

ταχύτητα-up-firefox-κβαντική-αλλά-άλλη-ομαλή-κύλιση-εμείς

Αν έχετε την τάση να διαβάζετε τα μεγάλα έγγραφα online, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα γίνεται δύσκολη, καθώς το πρόγραμμα περιήγησης προσπαθεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα φυσικής κύλισης και περιορίζεται στις αυστηρές ρυθμίσεις κύλισης που ορίζονται από το πρόγραμμα περιήγησης.

Εισαγάγετε ακόμα μια ομαλή κύλιση WE (YASS) , μια κβαντική συμβατή επέκταση, που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την κύλιση για να ταιριάζει με την ταχύτητά σας. Μπορείτε να αλλάξετε την ομαλότητα κύλισης και το μέγεθος του βήματος και – βασικά για αυτές τις μεγάλες ιστοσελίδες – να αυξήσετε την επιτάχυνση με την απόσταση διαδρομής, έτσι ώστε όσο πιο γρήγορα θα μετακινηθείτε πιο γρήγορα η κύλιση.

Παίρνει λίγο προσαρμογή, αλλά γίνεται σωστά θα βελτιστοποιήσει την ταχύτητα κύλισης σας άφθονο.

Πολλά από τα έξυπνα πρόσθετα έχουν καταστεί περιττά δεδομένου ότι ο Firefox πήγε Quantum, αλλά αυτό που έκανε γρήγορα το άλμα στο νέο πρόγραμμα περιήγησης είναι το Auto Tab Discard .

Αυτό το πρόσθετο σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε κανόνες για να απορρίψετε αυτόματα τις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης που αφήνετε ανοικτές. Αυτό δεν κλείνει τις καρτέλες – απλώς τους αναστέλλει, ώστε να μην τσακίζουν πολύτιμη μνήμη όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν υπάρχουν ορισμένες καρτέλες που θέλετε να είναι ενεργές όλη την ώρα, μπορείτε να τις κατατάξετε σε λίστα, ώστε να εξαιρεθούν από τους κανόνες Auto Discard.

ταχύτητα-up-firefox-κβαντική-αυτόματη απόρριψη-καρτέλα

Για να χρησιμοποιήσετε την Απόρριψη του Αυτόματου Καρτέλα, προσθέστε το στο Firefox και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο “Ρυθμίσεις -> Πρόσθετα -> Επεκτάσεις” και μεταβείτε στις διάφορες ρυθμίσεις της επέκτασης.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει κάποιες σοβαρές επιβραδύνσεις κατά τη χρήση του Firefox Quantum – με συμπτώματα που κυμαίνονται από διαρροές μνήμης έως συντριβές έως ήπια υποτονικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε σφάλμα που σχετίζεται με τις υπηρεσίες προσβασιμότητας του Firefox.

Η λύση είναι να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες προσβασιμότητας που περιλαμβάνουν συσκευές ανάγνωσης οθόνης, λειτουργία Braille κ.λπ. (Φυσικά, αν εσείς ή ο χρήστης του Firefox βασίζεστε σε αυτά, θα πρέπει να αναζητήσετε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα.)

ταχύτητα-up-firefox-quantum-disable-προσβασιμότητα-χαρακτηριστικά

Για να απενεργοποιήσετε τις δυνατότητες προσβασιμότητας στο Firefox, μεταβείτε στην ενότητα “Ρυθμίσεις -> Επιλογές -> Απόρρητο & Ασφάλεια” και, στη συνέχεια, επιλέξτε το πλαίσιο με τίτλο “Αποτροπή πρόσβασης στις υπηρεσίες προσβασιμότητας”.

Αυτό το συγκεκριμένο για τους χρήστες Mac. (Ξέρουμε ότι είστε εκεί έξω.) Αποδεικνύεται ότι η εξαιρετικά ευκρινή εικόνα υψηλής ανάλυσης της οθόνης Apple Retina δεν παίζει πάντα ωραία με τον Firefox, προκαλώντας την περιήγηση να είναι πιο αργή από ό, τι θα έπρεπε.

Μια προσωρινή λύση για αυτό είναι η χρήση του Firefox Quantum σε λειτουργία χαμηλής ανάλυσης (προφανώς δεν είναι μια ιδανική λύση μακροπρόθεσμα).

Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής Firefox και κάντε κλικ στην επιλογή “Λήψη πληροφοριών”. Στο παράθυρο “Πληροφορίες” επιλέξτε το πλαίσιο “Άνοιγμα σε χαμηλή ανάλυση” για να ανοίξετε τον Firefox σε χαμηλότερη ανάλυση. Θα συνεχίσει να ανοίγει σε χαμηλή ανάλυση έως ότου αποκολλήσετε το κιβώτιο.

Θεωρητικά, η προστασία παρακολούθησης υποτίθεται ότι θα κάνει την περιήγησή σας πιο γρήγορη. Η ιδέα είναι ότι αποτρέπει ιστότοπους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παρακολούθηση σεναρίων, το περιεχόμενο τρίτων και ούτω καθεξής από τη φόρτωση του περιεχομένου παρακολούθησης. Ανάλογα με το πόσο ένας τέτοιος ιστότοπος εξαρτάται από ένα τέτοιο περιεχόμενο, μπορείτε να περιμένετε από αυτούς τους ιστότοπους να φορτώσουν με ταχύτητα είκοσι έως ενενήντα τοις εκατό με την Tracking Protection, σύμφωνα με την έρευνα αυτή (η οποία πρέπει να επισημανθεί ότι πραγματοποιήθηκε από πρώην μηχανικό λογισμικού Mozilla ).

ταχύτητα-up-firefox-κβαντική παρακολούθηση-προστασία

Αλλά με το Firefox Quantum, μερικοί χρήστες έχουν αναφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, και για αυτούς, στην πραγματικότητα η αλλαγή της προστασίας εντοπισμού σε “Off” έχει επιταχύνει τους browsers τους.

Έτσι έχετε μια εναλλαγή της Tracking Protection και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας. Μεταβείτε στις επιλογές στο Firefox, κάντε κλικ στην επικεφαλίδα “Απόρρητο & Ασφάλεια” στα αριστερά και στη συνέχεια κάντε κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή Προστασία παρακολούθησης και ενεργοποιήστε την ανάλογα.

Ανάλογα με τις περιστάσεις σας, μπορεί να θέλετε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού, η οποία θα υπαγορεύει αν ο Firefox Quantum χρησιμοποιεί τη GPU σας για να επιταχύνει την περιήγηση.

Γενικά, αν έχετε ένα σχετικά πρόσφατο υπολογιστή (ειδικά εάν διαθέτετε μια ειδική GPU), είναι καλή ιδέα να αλλάξετε την επιτάχυνση υλικού. Εάν βρίσκεστε σε ένα παλαιότερο μηχάνημα χωρίς μια ειδική κάρτα γραφικών, αφήνοντας το on θα μπορούσε πραγματικά να επιβραδύνει την περιήγησή σας, καθώς η GPU σας είναι πολύ αδύναμη για να πραγματοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού σωστά.

ταχύτητα-up-firefox-κβαντική-επιτάχυνση υλικού

Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στον Firefox, έπειτα στην επιλογή Επιλογές και, στη γενική επικεφαλίδα, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην επιλογή “Χρήση συνιστώμενων ρυθμίσεων απόδοσης” και αφαιρέστε το πλαίσιο. Τέλος, σημειώστε ή καταργήστε την επιλογή “Χρήση επιτάχυνσης υλικού” ανάλογα με τις περιστάσεις σας.

Adblock μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές παιδί στο … μπλοκ adblocking, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι το καλύτερο για όλους. Εάν ο υπολογιστής σας δεν είναι ο πιο ισχυρός, τότε υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι η Adblock επιβραδύνει την απόδοση του Firefox, επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματική με τη χρήση της μνήμης.

ταχύτητα-up-firefox-ublock-προέλευσης

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το uBlock Origin έχει χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση ακριβώς επειδή διαχειρίζεται καλύτερα τους πόρους CPU και μνήμης, προκαλώντας έτσι λιγότερη πίεση στον Firefox και βοηθώντας τον να τρέξει πιο γρήγορα. Κάνει εξαιρετική δουλειά να μπλοκάρει και τις διαφημίσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εάν χρησιμοποιείτε συνεχώς τον Firefox και βρίσκετε να επιβραδύνει, τότε μπορείτε να ελευθερώσετε κάποια μνήμη για να το επιταχύνετε. Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε about:memoryτη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και πατήστε Enter. Στην επόμενη σελίδα, κάντε κλικ στην επιλογή “Ελαχιστοποίηση χρήσης μνήμης” στην περιοχή “Ελεύθερη μνήμη” για να ελευθερώσετε μνήμη.

speed-up-firefox-ελαχιστοποίηση-χρήση μνήμης

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να επιταχύνετε έναν υπολογιστή με Windows απενεργοποιώντας κινούμενα σχέδια , μπορείτε επίσης να επιταχύνετε τον Firefox απενεργοποιώντας τις κινούμενες εικόνες του. Για να απενεργοποιήσετε τις κινούμενες εικόνες στο Firefox, πληκτρολογήστε about:configτη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και πατήστε Enter.

ταχύτητα-up-firefox-κβαντική-απενεργοποίηση-animations

Τώρα, πληκτρολογήστε “animate” στην κορυφαία μπάρα αναζήτησης και ορίστε την τιμή σε όλες τις καταχωρίσεις που εμφανίζονται ως “False”. Αυτό θα κάνει την εμπειρία σας περιήγησης πιο γρήγορα, αλλά θα χάσετε όλα τα απαλά κινούμενα σχέδια που κάνουν το πρόγραμμα περιήγησης να φαίνεται δροσερό.

Εάν τα παραπάνω τσιμπήματα δεν είναι αρκετά, ή το πρόγραμμα περιήγησης Firefox λειτουργεί (συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών διακοπής) λόγω συνεχούς χρήσης, τότε η ανανέωση του Firefox θα μπορούσε να είναι μια λύση. Ο Firefox σάς επιτρέπει να το ανανεώνετε και να αλλάζετε όλες τις ρυθμίσεις του σε προεπιλογή και να καταργείτε όλα τα δεδομένα τρίτων (όπως τα πρόσθετα). Πληκτρολογήστε about:supportτη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και πατήστε Enter. Κάντε κλικ στο κουμπί “Refresh Firefox” στα δεξιά και επιβεβαιώστε την εντολή για να την ανανεώσετε.

ταχύτητα-up-firefox-quantum-refresh-firefox

Μην ανησυχείτε, αυτό δεν θα διαγράψει τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης, τους κωδικούς πρόσβασης, τα cookies, τους σελιδοδείκτες ή τα αυτόματα συμπληρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.