Ξέσπασε… «πόλεμος των άστρων» μεταξύ Έλον Μασκ και Boeing

Η NASA καταβάλλει στην Boeing $90 εκατ. ανά θέση για να μεταφέρει τους αστροναύτες

στο ερευνητικό εργαστήριο με το κόστος αυτό να υπερβαίνει κατά 39% το ποσό που θα χρέωνε η SpaceX για το ίδιο ταξίδι

Μάχη κατά της Boeing ξεκινά ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ελον Μασκ, με αιχμή το ποσό που θα κοστίσουν στους Αμερικανούς φορολογούμενους οι προγραμματισμένες υπηρεσίες μεταφοράς προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο Γενικός Επιθεωρητής της NASA ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός είχε δώσει στη Boeing ένα επιπλέον ποσό 287,2 εκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα που έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Αμερικής από τη Ρωσία για ταξίδια στον διαστημικό σταθμό.

Η NASA καταβάλλει στην Boeing 90 εκατ. δολ. ανά θέση για να μεταφέρει τους αστροναύτες στο ερευνητικό εργαστήριο με το κόστος αυτό να υπερβαίνει κατά 39% το ποσό που θα χρέωνε η SpaceX στη NASA για το ίδιο ταξίδι με την κάψουλα Crew Dragon. Η τιμή της Boeing είναι κατά 10% πιο ακριβή για κάθε θέση από αυτά που χρεώνει αυτή τη στιγμή η Ρωσία.

«Αυτό δεν είναι σωστό», έγραψε ο Μασκ στο τουίτερ. «Δεν είναι δίκαιο α παίρνει τόσα πολλά η Boeing για τις ίδιες υπηρεσίες».

Η SpaceX δεν απάντησε στα ερωτήματα σχετικά με το εάν θα διαμαρτυρηθεί για την πληρωμή της Boeing ή αν θα ζητήσει πρόσθετα κεφάλαια. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την εταιρεία μας από την επανδρωμένη διαστημική πτήση και προσβλέπουμε στην ασφαλή πτήση των αστροναυτών της NASA προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SpaceX, Τζέιμς Γκλίσον.

Λόγω καθυστερήσεων στο αμερικανικό πρόγραμμα, η NASA σκέφτεται να πληρώσει για δύο επιπλέον θέσεις κόστους 80 εκατ. δολ. στις πτήσεις του ρωσικού Soyuz προς το σταθμό το επόμενο φθινόπωρο και την άνοιξη του 2021. Μέχρι σήμερα, η NASA έχει δαπανήσει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά 70 αστροναυτών με το ρωσικό σκάφος.
anatakti

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.