Πώς να κάνετε το laptop σας πιο γρήγορο (δωρεάν)

Εάν ο παλιός φορητός υπολογιστής σας χρειάζεται λίγο περισσότερο βήμα, υπάρχει μια εύκολη επιδιόρθωση που οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν: οι ρυθμίσεις απόδοσης. 

Αυτές οι ρυθμίσεις βρίσκονται στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές, συνήθως μέσω ενός προεγκατεστημένου βοηθητικού προγράμματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών φορητών υπολογιστών δεν σπρώχνει ποτέ εκεί – και δεν πρέπει να το κάνετε, αν το μόνο που κάνετε στον φορητό υπολογιστή σας είναι email, περιήγηση στον ιστό και εφαρμογές mainstream. Αλλά εάν θέλετε να δοκιμάσετε το χέρι σας σε ένα ελαφρύ παιχνίδι, ή παίζετε με το Twitch streaming ή την παραγωγή βίντεο, θα μπορούσατε να ξεκλειδώσετε μια δωρεάν ενίσχυση της απόδοσης με ένα απλό κλικ του ποντικιού ή με το πάτημα του κουμπιού.

Παρόλο που σας ενθαρρύνουμε να επωφεληθείτε από αυτήν τη δωρεάν απόδοση, λάβετε υπόψη ότι το παιχνίδι με αυτές τις ρυθμίσεις δεν μετατρέπει μια CPU 4 πυρήνων σε CPU 8 πυρήνων. Δεν κάνει GPU χαμηλού επιπέδου σε υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε αξιοπρεπή κέρδη απόδοσης εάν δοκιμάσετε αυτές τις ρυθμίσεις.

Γιατί η προεπιλεγμένη ρύθμιση δεν είναι η μέγιστη απόδοση

Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι κατασκευαστές δεν ρυθμίζουν από προεπιλογή έναν φορητό υπολογιστή για να σας προσφέρουν την καλύτερη απόδοση όλη την ώρα. Οι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ περιορισμένοι στην ποσότητα ισχύος που μπορούν να παρέχουν, καθώς και στη θερμότητα που μπορούν να χειριστούν. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει στη συνέχεια να εξισορροπηθούν από αυτό που θέλει ο πελάτης. Μερικοί θέλουν λιγότερο θόρυβο ανεμιστήρα, ενώ άλλοι θέλουν το σώμα να παραμείνει πολύ δροσερό.

Οι περισσότεροι προμηθευτές διαχωρίζουν τη διαφορά και επιλέγουν μια προεπιλεγμένη ρύθμιση που εξισορροπεί την απόδοση με τις δροσερές θερμοκρασίες λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως υπάρχει κάποιο δυναμικό απόδοσης που μπορείτε να αξιοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

aorus 17 1

IDG

Το βοηθητικό πρόγραμμα του Gigabyte σάς επιτρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην απόδοση της CPU ή στην απόδοση της GPU ξεχωριστά. 

Πόση απόδοση μπορείτε να λάβετε δωρεάν;

Εάν παίζετε με αυτές τις ρυθμίσεις, τα μερίσματα απόδοσης μπορεί να κυμαίνονται από καλά έως άριστα.

Πάρτε ένα παλαιότερο MSI Prestige 14 που απευθύνεται σε δημιουργούς περιεχομένου. Το Core i7-10710U της 10ης γενιάς είναι ένα τσιπ χαμηλής ισχύος, οπότε δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καυστήρας. Ωστόσο, αν το αλλάξετε από τη ρύθμιση “Ισορροπημένη” εκτός λειτουργίας σε “Υψηλή απόδοση”, θα δείτε αύξηση της απόδοσης 10% στη γενική γενική χρήση του PCMark 10. Στη Δημιουργία Ψηφιακού Περιεχομένου του PCMark 10, η ρύθμιση Υψηλής Απόδοσης σάς προσφέρει βελτίωση κατά 15,5 τοις εκατό.

Τα οφέλη απόδοσης ποικίλλουν ανάλογα με την εργασία. Δώστε στο ίδιο MSI Prestige 14 έναν κωδικοποιητή βίντεο HandBrake υψηλής έντασης CPU και μεταβείτε σε Υψηλή απόδοση και απαιτείται 30% λιγότερος χρόνος για την εκτέλεση. Αυτό είναι καλό.

διαχειριστής ισχύος της dell

IDG

Σε φορητούς υπολογιστές Dell XPS, μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση στο Dell Power Manager.

Πολλά από αυτά που παίρνετε εξαρτώνται από το πόσα περιθώρια διαθέτει ο κατασκευαστής στον φορητό υπολογιστή. Για παράδειγμα, στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, ο παλαιότερος φορητός υπολογιστής Asus ROG Zephyrus Duo gaming, με το Core i9-10980HK και το GeForce RTX 2080 Super Max-Q, σας δίνει ένα μέσο αποτέλεσμα απόδοσης στη δοκιμή 3DMark Time Spy Graphics της UL. Ορίστε το στο Turbo και εκτελεί 29 τοις εκατό γρηγορότερα στην ίδια δοκιμή.

Υπάρχουν μερικές εργασίες όπου θα δείτε πολύ μικρή διαφορά, αλλά η βελτίωση από 10% έως 30% στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς επιλέγοντας τη ρύθμιση απόδοσης του φορητού υπολογιστή δεν είναι τίποτα για να φτερνιστείτε.

acer

IDG

Το Acer’s Predator Triton 500 σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα προφίλ απόδοσης πατώντας απλά το πλήκτρο με το εικονίδιο Predator πάνω του ή πατώντας το κουμπί με την ένδειξη Turbo.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν την «δωρεάν» απόδοση

Πολλοί φορητοί υπολογιστές απαιτούν αναστροφή στο βοηθητικό πρόγραμμα του πωλητή για να βρουν τη ρύθμιση απόδοσης. Τα MSI ονομάζονται Dragon Center. Η γραμμή παιχνιδιών της Acer’s Predator ονομάζεται Predator Sense. Η Asus το διατηρεί στο Armory Crate. Η Dell διαθέτει τις ρυθμίσεις για τη γραμμή XPS στο βοηθητικό πρόγραμμα Power Manager.

Μερικοί προμηθευτές φορητών υπολογιστών το καθιστούν τόσο απλό όσο την ημέρα. Το Acer’s Predator Triton 500 παρέχει και ένα κλειδί Predator με το λογότυπο για να έχει πρόσβαση στο βοηθητικό πρόγραμμα, καθώς και ένα σαφώς επισημασμένο κουμπί Turbo που αυξάνει τις ταχύτητες των θαυμαστών και την απόδοση της GPU. Το Xenia 15 του XPG διαθέτει ένα κουμπί που σας επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ τριών προφίλ απόδοσης.

Είναι ασφαλής μια ρύθμιση υψηλότερης απόδοσης;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ασφάλεια της δοκιμής αυτών των προκαθορισμένων ρυθμίσεων απόδοσης στον φορητό υπολογιστή σας. Ενώ εκτελείτε CPU ή GPU σε υψηλότερες ταχύτητες σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή – μια διαδικασία γνωστή ως overclocking – μπορεί πράγματι να έχει τους κινδύνους της, οι ρυθμίσεις που θα βρείτε στο βοηθητικό πρόγραμμα ενός προμηθευτή έχουν δοκιμαστεί και δεν θα ωθήσουν τον φορητό υπολογιστή σας πολύ μακριά. Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές σάς επιτρέπουν να παίξετε περισσότερο, αλλά αυτό θα το κάνατε με δική σας ευθύνη.

Λάβετε υπόψη ότι εάν επιλέξετε μια ρύθμιση υψηλότερης απόδοσης, η συμπεριφορά του φορητού υπολογιστή πιθανότατα θα αλλάξει. Μπορεί να κλωτσάει τους θαυμαστές του πιο συχνά ή πιο δυνατά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο φορητός υπολογιστής αισθάνεται λίγο πιο ζεστός στην αφή. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα το επηρεάσουν επίσης: Η εκτέλεση ενός φορητού υπολογιστή στη ρύθμιση Turbo ή High Performance σε ένα δροσερό, χειμωνιάτικο δωμάτιο θα αποφέρει πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα από αυτό στα μέσα του καλοκαιριού, όταν το δωμάτιό σας μπορεί να είναι πιο ζεστό.

Οι φορητοί υπολογιστές μπορεί να αισθάνονται αργοί για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους χρειάζονται λίγο χρόνο για να διορθωθούν. Αξίζει να εξερευνήσετε τις ρυθμίσεις απόδοσης του φορητού υπολογιστή σας, επειδή θα μπορούσαν να σας δώσουν μια άμεση ώθηση με ελάχιστη προσπάθεια. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε άλλες λύσεις.

asus rog

IDG

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές Asus είναι προεπιλεγμένοι στο Performance with Turbo ως προαιρετική ρύθμιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.