“Βουτιά” για την τουρκική λίρα μετά την αιφνιδιαστική καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιτοκίων, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 16% και την βύθιση της τουρκικής λίρας, την ώρα μάλιστα που από το 2018 το νόμισμα έχει χάσει το μισό της αξίας του

Να καθησυχάσει τους τραπεζίτες επιχείρησε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά τη σημερινή 90λεπτη τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους, την ώρα που η τουρκική λίρα αιμορραγεί, μετά τις αιφνιδιαστικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καρατομήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιτοκίων, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 16% και την βύθιση της τουρκικής λίρας, την ώρα μάλιστα που από το 2018 το νόμισμα έχει χάσει το μισό της αξίας του.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, φέρεται να είπε στα στελέχη των τουρκικών τραπεζών, ότι οποιαδήποτε προσαρμογή πολιτικής, θα εξαρτηθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, τον οποίο έθεσε ως πρωταρχικό στόχο.

Η ισοτιμία υποχωρεί στις 8,39 ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Η απόφαση Ερντογάν να απολύσει τον Ν. Αγκμπάλ, ο οποίος ανέλαβε την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας είναι ένα χτύπημα στην επενδυτική εμπιστοσύνη και γεννά ανησυχίες ότι η γειτονική χώρα θα επιστρέψει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Η νέα αδυναμία της λίρας θα προσθέσει πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η λίρα είχε ανατιμηθεί 18% υπό την ηγεσία του Αγκμπάλ στην κεντρική τράπεζα. Η απόφασή του όμως να αυξήσει την Πέμπτη κατά 200 μονάδες βάσης τα επιτόκια, υπήρξε, όπως φαίνεται, καταδικαστική για τον ίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.